Güncel Sayı

Cilt: 6 Sayı: 1, 28.06.2025

Yıl: 2025
Katmanlı Üretim, İmalat Süreçleri ve Teknolojileri, CAD/CAM Sistemleri, Gemi İnşaatı, Malzeme Tasarım ve Davranışları, Makine Mühendisliğinde Optimizasyon Teknikleri, Sonlu Elemanlar Analizi, Kaynak Mühendisliği ve Ekstraktif Metalurji (Diğer), Üretimde Optimizasyon
Bilgisayar Yazılımı, Algoritmalar ve Hesaplama Kuramı, Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji, Yapay Zeka, Programlama Dilleri, Dijital İşlemci Mimarileri
Dr. Öğr. Üyesi Davut ÖZHAN MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-0400-1970
Görüntü İşleme, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Devreleri ve Sistemleri, Elektrik Enerjisi Üretimi (Yenilenebilir Kaynaklar Dahil, Fotovoltaikler Hariç), Güç Elektroniği, Güneş Enerjisi Sistemleri, Yenilenebilir Enerji Sistemleri
Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), Akışkan Mekaniği ve Termal Mühendislik, Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Deneysel Yöntemler, Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Hesaplamalı Yöntemler (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Dahil), Mikroakışkanlar ve Nanoakışkanlar, Makine Mühendisliği (Diğer), Nanoteknoloji, Otomotivde Isı Transferi
Dr. Öğr. Üyesi Hakan AKÇA EGE UNIVERSITY, FACULTY OF ENGINEERING 0000-0001-9138-0755
Elektrik Mühendisliği, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Güç Elektroniği, Elektrik Tesisleri, Elektrik Enerjisi Taşıma, Şebeke ve Sistemleri, Elektrik Devreleri ve Sistemleri, Aydınlatma
Görüntü İşleme, Örüntü Tanıma, Ses İşleme, Derin Öğrenme, Nöral Ağlar, Denetimli Öğrenme, Sınıflandırma algoritmaları, Evrimsel Hesaplama, Konuşma Tanıma
Doç. Oktay AYTAR Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi 0000-0001-7664-103X
Görüntü İşleme, Yapay Zeka, Elektrik Mühendisliği, Devreler ve Sistemler, Analog Elektronik ve Arayüzler/ Bağdaştıcılar, Elektronik, Fotonik ve Elektro-Optik Cihazlar, Sensörler ve Sistemler (İletişim Hariç), Gömülü Sistemler, Güç Elektroniği, Sayısal Tasarım, Mikroelektromekanik Sistemler (MEMS)
Elektronik Cihaz ve Sistem Performansı Değerlendirme, Test ve Simülasyon, Uydu, Uzay Aracı ve Füze Tasarımı ve Testleri, Yazılım Testi, Doğrulama ve Validasyon, Uygulamalı İstatistik, Mühendislik
Tuncel ÖZ İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ 0000-0001-6603-0841
Hava Taşımacılığı ve Nakliye Hizmetleri

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER),

Bilim, Teknoloji ve Mühendislik profesyonelleri için gelişmiş bir bilgi platformu sağlamayı amaçlamaktadır.

Uluslararası bir AÇIK ERİŞİM, HAKEMLİ, çevrimiçi dergi olan Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER), bilim, mühendislik ve teknolojinin tüm alanlarını kapsayan orijinal araştırma makaleleri ve etkili iletişim sunar. Derginin öncelikli misyonu, tüm dünyadan yüksek kaliteli araştırmaların önde gelen kaynağı olmaktır.

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER); orijinal makaleler, araştırma makaleleri, mühendislik ve teknoloji araştırmalarının tüm bilimsel alanlarından makaleler ve uygulamaları yayınlayan hakemli, altı aylık, çevrimiçi bir uluslararası araştırma dergisidir.


Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER),
Bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında araştırma, geliştirme ve uygulamayı vurgulayan makaleler yayınlar. Tüm yazılar, editör inceleme komitesi tarafından önceden incelenir. Katkılar orijinal olmalıdır, daha önce veya aynı anda başka bir yerde yayınlanmamalı ve yayınlanmadan önce eleştirel olarak gözden geçirilmelidir. Makaleler İngilizce veya Türkçe yazılmalı, sağlam gramer ve uygun terminolojiye sahip olmalıdır.

Teknolojik projelerin ve mühendislik uygulamalarının kavrayışı ve bilimsel alanlarında yapılan teorik ve deneysel çalışmaları ve perspektif araştırmaları içerir.
Editoryal yayın süreci, Yayın Kurulu ve Bilimsel Hakemler koordinesi ile gerçekleştirilmektedir.

JSTER, teknolojik projelerin bilimsel alanları ve mühendislik uygulamalarıyla ilgili  teorik , araştırma ve deneysel çalışmaları aşağıdakilere odaklanan ancak bunlarla sınırlı olmayan yayınlar:

  1. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
  2. Otomasyon, Bilgisayarlar ve Bilgi Teknolojisi
  3. Enerji, Kaynaklar ve Enerji Araştırmaları
  4. Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  5. Makine Mühendisliği ve Mekatronik
  6. Nörobilim ve Biyomedikal Mühendisliği
  7. Endüstri Mühendisliği
  8. Mühendislik ve Yönetim
  9. Uygulamalı Mühendislik Bilimleri
  10. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  11. Kimya Mühendisliği
  12. Çevre Koruma Teknolojileri
  13. Uçak Mühendisliği
  14. Petrol ve Gaz Mühendisliği Teknolojileri
  15. Mühendislik Eğitiminde Kapsam ve Değerlendirme

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER), yayın dili Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli bir yayın politikası izlemektedir.
Makaleye atanan Editör tarafından yayına kabul edilen makaleler için Yazar(lar)a, makalelerin değerlendirme sürecinde editör, hakemler ya da dil editörünce makalenin yazımına ilişkin düzeltmeler önerilebilir. Bu düzeltmelerin yapılması, yazarların sorumluluğundadır.
Makale gönderen her yazarın ORCID numarası olmalıdır. Ücretsiz Orcid numarası almak için https://orcid.org/signin adresini ziyaret ediniz.

1- Makale Şablonu

Özet Kısmı : Özet kısmında çalışmanın yenilikleri ve temel bulguları vurgulanmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet kısımları Times New Roman yazı tipi ile İtalik formda 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Makale özetinin en az 150 ve an fazla 300 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerin 1’er sayfayı geçmemesi gerekmektedir.
*** Türkçe dilindeki makaleler için İngilizce Özet Sayfası hazırlanmalıdır. İngilizce Özet için şablon, Türkçe makale şablonun ilk sayfasında yer almaktadır
Anahtar kelime sayısı en az 3 en fazla 5 olmalıdır.

Ana Metin: Ana metinde Times New Roman yazı tipi ile 11 punto seçilmelidir. Özet kısmının yazımında tek satır aralığı seçilmelidir.
Paragraflar arasında bir satır boşluk eklenmelidir.

ÖNEMLİ ! : MAKALELER SUNMA AŞAMASINDA YAZAR İSİM VE BİLGİLERİ SİLİNEREK YÜKLENMELİDİR.
NOT : Makale şabkonlarını indirmek için Dergipark platformuna üye olunması gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/login

İndirmek için şablon üzerine tıklayınız :
TÜRKÇE dilinde hazırlanan makaleler için Türkçe Word Şablonu / Türkçe PDF Şablon
İNGİLİZCE dilinde hazırlanan makaleler için English Word Şablonu / English PDF Şablon

Makalenizde, JSTER dergimizde yayınlanan konunuz ile alakalı makalelerden yararlanılmasını ve referans olarak verilmesini bekliyoruz.

2- Referans Düzeni

Referans düzenleme formatı olarak APA formatı seçilmelidir. APA Örnek:
Pany, C . (2021). Structural Analysis of Metallic Pressure Vessels With Weld Sinkage in the Circumferential Joint. Journal of Scientific, Technology and Engineering Research, 2(1), 4-10. DOI: 10.5281/zenodo.4586360

Metin İçi Atıf, IEEE atıf formatında yapılmalıdır, köşeli parantez içine alınmış bir sayı ile gösterilir, [1] veya [2, 3] gibi ve bu sayı belgenin sonundaki numaralandırılmış referans listesine karşılık gelir.

3- Yazar Telif Hakkı Formu

Bütün yazarlar telif hakkı formunu imzalayıp, taratıp makale gönderme aşamasında sisteme yüklemelidir. Makale kabul alsa bile, tüm yazarlar tarafından Telif Hakkı Formu imzalanmış halde sisteme yüklenmediği sürece makalenin yayınlanma süreci başlatılmayacaktır.
Yazar Telif Hakkı Formu'nu indirmek için tıklayınız 


4- Benzerlik Oranı ( intihal kontrolü)

Yazarlar tarafından, JSTER'e gönderilecek olan makale dosyasının benzerlik tarama programları aracılığı ile intihal (benzerlik) taramasından geçirilmesi ve benzerlik oranı sonucunun "Benzerlik Raporu" ibaresi ile PDF formatında sisteme yüklenilmesi gerekmektedir.
İntihal taraması, “alıntılar, 5 kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları ve kaynakça” hariç tutularak gerçekleştirilmelidir. Benzerlik taraması sonucu elde edilen ayrıntılı raporda benzerlik oranı en fazla %15 veya altında olmalıdır. Ayrıca aynı eserden benzerlik oranı hiçbir şekilde %3'i geçmemelidir. Bu oranın üzerindeki makaleler, %15'nin altında benzerlik sağlandıktan sonra değerlendirmeye alınacaktır.


5- Hakem Öneri Formu

Yazarın kendi ülkesinden iki ve mümkünse dış ülkelerden iki hakem önerilmelidir..

Hakem Öneri Formu : Kurumu, branşı, çalışma konuları, email-adresi verilmelidir.(Opsiyonel). 



DERGİ YAYIN POLİTİKASI GENEL BİLGİ
JSTER, temel bilimler, teknoloji ve mühendislik araştırmaları alanlarında yapılan çalışmaları dergi yayın politikası çerçevesinde yayımlayarak mühendislik alanında bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlamayı amaç edinmiştir. Türkçe ve İngilizce makaleleri ve derlemeleri yayınlamaktadır. Dergi yılda iki sayı olarak Haziran ve Aralık aylarında yayımlanır.

Yayın Etiği Beyanı:

Yayınlama sürecinde yer alan tüm taraflar (yazarlar, Editör Kurulu ve hakemler) için beklenen etik davranış standartları konusunda mutabakata varılması gerekmektedir.

ETİK KURUL ONAYI

Sunduğunuz makalelerinizi lütfen aşağıdaki maddelere göre düzenleyerek gönderiniz.
Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
2. Makalelerde etik kurul izni ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.
5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
Kurul adı, tarih ve sayı numarası makalenin yöntem bölümünde ve makalenin son sayfasında etik kurul onayı kısmında belirtilecektir. Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir.


TARAFLARIN ETİK SORUMLULUKLARI
JSTER Dergisi, bilimsel çalışmaların ilerletilebilmesi için bilgiye kolay ulaşılabilir olması gerektiğinin bilincinde bir dergi olarak, Budapeşte Açık Erişim Bildirgesinde yer alan, hakemli dergi literatürünün açık erişimli olması girişimini destekler ve yayınlanan tüm yazıları herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda ücretsiz olarak sunar.
Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Hakemli bir dergide bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Yazarın ve onları destekleyen kurumların çalışma kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir.
Yayınlamada dikkat edilmesi gereken etik konular:

Makale Yazarlarının Etik Sorumlulukları:
• Makalenin yazarı: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın tasarımına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Yazarların katkıları hakkındaki şeffaflık, Telif Hakkı ve Yazar Sözleşmesi ile belgelenir.
• Özgünlük ve intihal: Yazarlar tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini kullandıklarında, bunun uygun şekilde alıntılandığını veya alıntılandığından emin olmalıdır.
• Yazarlardan editör incelemesi için bir makaleyle bağlantılı ham verileri sağlamaları istenebilir ve bu tür verilere erişimi sağlamaya hazır olmaları gerekir.
• Birden fazla veya eşzamanlı yayın: Bir yazar genel olarak aynı araştırmayı birden fazla dergi veya birincil yayında tanımlayan yazılar yayınlamamalıdır.
• Açıklama ve çıkar çatışmaları: Tüm başvurular, potansiyel bir çıkar çatışması olarak görülebilecek tüm ilişkilerin açıklanmasını içermelidir.
• Yayınlanan eserlerde temel hatalar: Bir yazar kendi yayınladığı eserde önemli bir hata veya yanlışlık bulduğu zaman dergi editörüne veya yayıncısına derhal bildirimde bulunmak ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iletişimde bulunma yükümlülüğüne sahiptir.
• İnsan veya hayvan hakları: İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak,  gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek.

•  Yazarlar, veri toplama, analiz etme ve raporlama sırasında katılımcıların gizliliğini ve anonimliğini sağlamalıdır. Yazarlar, çalışmalarındaki tüm katılımcıların yayın için bilgilendirilmiş onam verdiğinden emin olmalıdır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

• Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak.
• Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
• Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
Editörlerin Etik Sorumlulukları
• Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
• Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
• Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
• Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.


"Journal of Science, Technology and Engineering Research -JSTER " (e-ISSN: 2717-8404) dergisinde tüm makaleler açık erişim modeliyle yayınlanmaktadır.

Makale için alınacak ücretler, kar amaçlı olmayıp makalenin kırtasiye ve sekretarya harcamaları bedeli olarak kullanılmaktadır.

Dergide yayınlanan çalışmalar
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
by-nc-nd.png

Free counters!